Välj ett tak som håller länge

22 november 2019 william eriksson
Välj ett tak som håller länge

Är det dags att lägga taket på nybygget? Då har du säkert märkt hur många alternativ som finns. Såklart så vill man ha ett tak som ser snyggt ut och passar designen på huset. Men något annat som kan vara en avgörande faktor är livslängden på taket. Väljer man takpannor så väljer man ett tak som håller 40-60 år, med andra ord förhoppningsvis livet ut. Tänk däremot på att det är viktigt att inspektera taket varje år, gärna både höst och vår. På så vis kan du rätta till små problem innan de blir till stora, kostsamma problem. Livslängden på taket kommer även den att öka.

 

 

Planera ditt takbyte

 

Har du redan ett hus och det är dags för takbyte så finns det vissa punkter att tänka på redan i planeringsstadiet. Vill du byta färg på taket så är det viktigt att kolla upp om det behövs bygglov för att göra det i det området du bor. Har du ett lättare typ av tak som exempelvis plåt, och vill nu byta till takpannor så bör du kolla upp om takstolarna klarar av vikten som takpannor innebär. Sedan bör du bestämma om du ska göra jobbet själv eller anlita en professionell takfirma.

 

Gör det helst inte själv

 

Taket är mycket viktigt. Det är det som skyddar mot väder och vind. Ett dåligt lagt tak kan få förödande och mycket dyra konsekvenser. Har du erfarenhet av att lägga tak och det har gått bra förut så kanske du väljer att lägga taket själv även denna gång. Då är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar. Det absolut bästa och säkraste är däremot att anlita en certifierad takfirma som har goda referenser. På så vis kan du få takpappen och dina takpannor lagda på ett professionellt sätt som skyddar mot läckage och framtida vattenskador.

Fler nyheter