Vad händer i finmekaniska verkstaden?

25 juni 2020 jonas olsson
Vad händer i finmekaniska verkstaden?

Vad händer egentligen i en finmekanisk verkstad? Svaret på den frågan skulle kunna vara: allt möjligt och nästan vad som helst, på en och samma gång. Självklart så kan olika verkstäder ha sina egna specialområden som just de är experter på. Det kan till exempel handla om olika typer av material, där vissa är bäst på aluminium och andra är bäst på plast. Just plast är ett ämne som kräver mycket stor kännedom om materialet. Det kräver även att man verkligen kan den speciella tekniken för att tillverka det. 

 

Material och produkter som skapas

Att plast är ett material som räknas in i finmekaniken kan förmodligen förvåna en del. De flesta tänker nog istället på produkter i metall, optiska system och elektronik. Men plast kan alltså också räknas in här. Med hjälp av dessa optiska system, metaller, plast och elektronik skapas oftast mycket små produktdetaljer. Dessa detaljer kan sedan vara en del i exempelvis kameror och objektiv. Andra detaljer kan skapas till klockor, skjutvapen, vetenskapliga instrument, samt styr- och reglersystem. Vissa verkstäder gör produkter och detaljer särskilt till sjukhus och utrustning som behövs där. 

 

 

Den minsta gemensamma nämnaren

Alla dessa pyttesmå detaljer som tillverkas i finmekaniska verkstaden, har en sak gemensamt. Det är att detaljerna måste göras millimeternoga. En millimeter fel brukar i de flesta andra sammanhang inte göra så värst mycket. I sådana här sammanhang är det däremot av yttersta vikt. Minsta lilla millimeter åt fel håll, kan leda till att det inte fungerar överhuvudtaget. Funderar man på en framtid som finmekaniker bör man alltså vara extremt noggrann. Är du en noggrann pedant, med intresse för detaljer och mekanik? Då skulle yrket som finmekaniker passa dig perfekt! Gillar du dessutom att svarva, fräsa, slipa och montera – ja, då är du som klippt och skuren för att jobba med detta. På millimetern dessutom.

Fler nyheter