Upplevelserna som väntar utanför skärmen

Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Tre koppar kaffe senare och man sitter fortfarande uppe mitt på natten och kollar på dåliga YouTube-klipp. Det tar liksom aldrig slut, vilket såklart också är poängen. Att hålla fast vår uppmärksamhet är big business.
Alla vi som var med från början minns att det inte alltid har varit så.

Där, under 90-talet och en stor del av 00-talet, var internet fortfarande en plats för att ta del av information. Med tiden utvecklades denna funktion och det var då kampen om vår uppmärksamhet började.

Det är förstås inte något fel på kapitalism. Det bara är. Däremot så kräver den, precis som till exempel demokrati, att människor är insatta i hur saker och ting hänger ihop. Annars blir man bara en sorts trasa som kastas runt i vinden.
Det vill väl inte någon vara. Eller?

Ett enkelt sätt att förstå allt detta bättre är faktiskt att använda det mindre. När vi kopplar ned och kopplar av så börjar vi tids nog också märka hur vi många gånger mest är ute efter de kickar som internet ger.

Det kan oftast handla om att vi är ute efter dopaminet mer än själva det faktiska innehåller som till exempel en youtuber erbjuder.

Tänk om vi kunde börja använda internet som ett sätt att faktiskt förbättra tillvaron i den fysiska världen, istället för att fly den. Hitta människor som delar ditt intresse och träffa dem (under säkra förhållanden förstås) i den materiella världen.

Utforska dina intressen genom att till exempel köpa piano och lära dig spela.

Internet i sig är inte ont, lika lite som en kniv är ond.
Däremot så handlar det om vad vi gör med den teknik som vi har framför oss.
Allt går att bruka och missbruka – och med tiden kommer vi att bli på det klara också med hur vi använder internet.

Mikael Barani