Skillnader på en handelsträdgård och en plantskola

25 april 2022 patrick pettersson
Handelsträdgård

editorial

Vad är det egentligen för skillnad på att ha en handelsträdgård och att ha en plantskola? Är en plantskola ett ställe där man får lära sig allt om plantor? Båda orden syftar i alla fall på att det har att göra med växter och plantor i alla dess former. 

En handelsträdgård vänder sig i första hand till dess slutkonsument. En plantskola säljer däremot sina plantor, som de drivit upp på plats, till en handelsträdgård. Ibland även direkt till konsumenten. Då blir de likställda med handelsträdgårdar. Men det är trots allt lite annorlunda.

Vad gör man på en plantskola?

På en Plantskola driver man upp så kallade sticklingar till färdiga plantor. Det kan även handla om att man sår frön som så småningom växer upp till blommor eller andra växter. Dessa säljer man sedan till intresserade personer. Eller som sagt till en handelsträdgård eller en blomsteraffär. 

En plantskola är helt enkelt ett företag. De tillhandahåller produkter som man kan sätta i sin trädgård eller pryda en offentlig miljö med. En del vill även köpa små sticklingar där för att själva driva upp dem hemma i lugn och ro. På plantskolan kan de ge råd och tips till alla som frågar. 

 

Handelsträdgård

 

Vad finns på en handelsträdgård?

När man stiger in på en handelsträdgård är det en miljö som kanske flera vill stanna kvar i. Det finns ofta ett fik i anslutning till platsen. Här kan man sitta i lugn och ro och fundera på sina inköp. Det går också bra att bara pusta ut med en go fika. Allt för kunden. 

När man går omkring kan det dyka upp rum med fröer, krukor, piedestaler, trädgårdsredskap, gödning, buskar, träd, krukväxter, perenner och snittblommor. Bärbuskar och fruktträd är vanliga att placera i en lite större trädgård. Ja, det är ingen ände på allt som erbjuds.

Fler nyheter