Regelbunden taktvätt håller huset fint, fräscht och funktionsdugligt

30 november 2020 Cecilia Olsson
Regelbunden taktvätt håller huset fint, fräscht och funktionsdugligt

Det är lätt att tänka att en tvätt endast har syftet att något ska se finare och fräschare ut, men ofta kan en rengöring vara avgörande för att något ska hålla längre. Till exempel så bör man vara noga med att tvätta sin bil, inte bara för att den ska se snygg ut, utan för att skydda lacken från alla påfrestningar den utsätts för ute på vägarna från exempelvis smuts och vägsalt. Likadant kan man tänka om husets yttertak, det utsätts dagligen för olika faktorer som sliter på dess ytskikt. 

Håll taket fritt från smuts och påväxt

För att ett tak ska kunna hålla riktigt länge och ge bostaden det skydd den behöver så är det viktigt med regelbundna taktvättar. Utan rengöring så kan smuts och olika sorters påväxt bryta ned takets ytskikt och därmed försämra dess funktion. Vanlig påväxt som trivs på taken är till exempel mossa, alger och lav. Utan åtgärder kan de breda ut sig på taket och ställa till stora bekymmer med tiden.

Rengöring gör att taket håller längre

Alger, mossa, lav och andra typer av påväxt sliter på takets ytskikt genom att de binder fukt och kan skapa en sur miljö som bryter ned materialet den växer på. Det ger som sagt försämrat skydd men kan enkelt åtgärdas innan det gått så långt med hjälp av en rejäl taktvätt. Genom att utföra en taktvätt hålls taket fritt från skadlig påväxt och det får därmed en längre livslängd och ett nytt fräscht utseende. För att återställa ett redan skadat ytskikt bör tvätten kombineras med en takmålning.

Proffs har de bästa metoderna

Hustvättarna är ett företag som är proffs på tvätt av olika sorters takpannor och taktyper. Bland annat utför de taktvätt av betongpannor, tegelpannor, papptak och plåttak. Genom att boka en taktvätt hos Hustvättarna går det att förebygga framtida skador tack vare deras beprövade metoder och breda kunskap.

Fler nyheter