Plasket och plurret som lockar till lek

11 augusti 2021 Mikael Barani
Plasket och plurret som lockar till lek

Det är något med vatten som är en livslång romans för oss människor. Kanske har det att göra med att vi spenderar våra första nio månader tryggt flytandes runt i det i våra mödrars magar.
För är det inte så att såväl stor som liten oftast hyser en livslång fascination för att plaska i vatten – speciellt när sommaren var så varm som den var där ett tag. Då var det endast ett svalkande bad som hjälpte.

Det förtrollande blå

För oavsett om man som liten palt leker med leksaker från Aquaplay https://lekakademin.se/varumarken/aquaplay eller är vuxen som älskar att ta sig en simtur i favoritsjön lockas vi till vattnet. Att dyka ned under ytan är för många av oss den enda gången i livet som vi också får en tredje dimension att röra oss i: uppåt och nedåt.
Det blir lite som att flyga.

Just därför är det så fascinerande att se på filmer från dykningar där man simmar omkring i en värld som känns så främmande vår, men ändå så bekant.
Ännu mer fascinerande är det att tänka på faktumet att majoriteten av jordens hav inte har kartlagts. Det finns en helt oupptäckt värld därnere. Kanske är det så att något av de barn som idag leker med vattenbanor från Aquaplay blir framtidens utforskare av våra blå oceaner.

Allt är förstås möjligt om vi som vuxna ser till att stimulera barnens lust till utforskande och kreativitet – samt att vi ser till att hålla dem vid liv när de små knoddarna växer upp.
För det finns mycket här i världen som vill få oss att glömma bort våra egna drömmar och därigenom vårt potential. Särskilt nu när skärmarna finns framför näsan på de allra flesta av oss – stora som små.
Kanske borde vi istället spendera mer tid lekandes i och vid vattnet, oavsett ålder.

Fler nyheter