Navigera i mörkret med nattkikare

27 april 2019 Matilda Olsson
Navigera i mörkret med nattkikare

Människan har som bekant en ganska begränsad syn i mörker jämfört med många andra djur. Tack vare att djur har något som kallas för tapetum lucidum i ögonen så reflekteras ljuset och de ser bra även i mörker. Det finns vissa saker man kan göra för att få ett bättre mörkerseende, som att sluta röka, kolla upp om de eventuella läkemedel man tar kan bidra till sämre syn i mörker, äta mer av blåbär och morötter.

Men hur mycket man än försöker att förbättra sitt mörkerseende kan det aldrig bli lika bra som det djuren har, just på grund av avsaknaden av tapetum lucidum. Som tur är klarar vi människor oss väldigt bra ändå trots vår relativt dåliga mörkersyn. Med modern teknik har vi löst de flesta problematiska områdena och har belysning som ordnar ett bättre ljus åt oss nästan överallt, till och med i många skogar där det finns elljusspår.

Den moderna tekniken gör att vi klarar oss riktigt bra på ställen där det finns bra belysning, men det är inte lika lätt på ställen som inte är upplysta. Ställen där man i vanliga fall hittar kan se helt annorlunda för oss i mörkret. Därför finns det andra saker som vi människor kan använda för att navigera i mörkret ändå. Bland annat kan man använda sig av en nattkikare för att se bättre på långt håll i mörkret.

Det är perfekt för den som gillar att beskåda stjärnhimlen till exempel. Man kan även använda den för att upptäcka djur på långt håll i mörker, vilket är särskilt bra om man är ute och tittar efter nattlevande djur. En kikare som ger mörkerseende är också bra att ha för den som är ute och går ofta i dåligt belysta områden men som vill kunna få syn på djur och annat som kan dyka upp när man är ute.

Fler nyheter