När behövs kemtvätt?

12 maj 2021 jonas olsson
När behövs kemtvätt?

Vissa textilier ska under inga omständigheter in i en vanlig tvättmaskin. Risken är att du får en storlek som passar en minitax snarare än en vuxen. Vissa material säger sig självt. Mockajackan mer eller mindre säger rakt ut att den inte ska in i tvättmaskinen.

Du ska vända dig till en kemtvätt om du har material som inte tål att tvättas i vatten. På kläder kan du se på tvättlappen om plagget är avsett för kemtvätt. En kemtvätt kan använda många metoder för att rengöra olika plagg. Detta då att tvätta en vacker mockajacka innebär en annan utmaning än en kostym.

Kemtvätt har myten om sig att det är dyrt. Det stämmer inte riktigt för om du räknar på vad det kostar att köpa en ny dyr klänning blir det billigare. Dessutom får du ett otroligt resultat. Vill du sälja en balklänning eller andra klänningar kan en kemtvätt vara ett sätt att få ett bättre pris.

 

Speciella maskiner och kunskap

En kemtvätt har speciella tvättmaskiner och redskap som gör att de kan göra rent i stort sett vad som helst. Det vanliga är att ha en maskin som tvättar i 30 grader och torkar. Beroende på material kan tvätten gå till på olika sätt.

Gemensamt är att när du lämnar in något till en kemtvätt så har personalen goda kunskaper i hur olika material ska behandlas. Många kemtvättar har också service när det kommer till mattor och riktigt stora textilier som du inte kan tvätta hemma. Perfekt för dig som vill ha rena mattor utan att ta sönder tvättmaskinen. 

Du kan också räkna med att en kemtvätt har ett miljötänk som genomsyrar verksamheten. Genom att arbeta med skonsamma rengöringsmedel och effektivisera vattenanvändning sparar många kemtvättar även på miljön. Så när du lämnar in dina kläder eller textilier kan du kontrollera om tvätten har inriktning på miljön. 

Fler nyheter