Inget går upp mot ett klassiskt parkettgolv

26 november 2021 jonas olsson
Inget går upp mot ett klassiskt parkettgolv

editorial

Ett parkettgolv passar precis lika bra i ett nytt modernt hus som i en äldre fastighet. Många som bygger nytt väljer att lägga parkettgolv i bostadens alla rum, förutom badrummet. Men det finns faktiskt parkett av ädelträ som står emot vatten och fukt bra och som går att lägga i badrum. Det är inte billigt, och ädelträ är heller inte särskilt miljövänligt.

Men parkett av svenska träslag som exempelvis ek, björk, ask och lönn är miljövänligt. Inte bara för att det är gjort av träd som har vuxit i våra skogar, utan också för att det går att slipa och renovera när det blir slitet. Lägger man in ett parkettgolv av exempelvis massiv ek får man ett golv som inte behöver bytas på minst hundra år. Detta då ett massivt parkettgolv går att slipa om ungefär sex gånger, och det inte behöver göras särskilt ofta.

 

image

 

Hur ska man tänka kring val av träslag?

Vill man lägga in ett parkettgolv finns några saker att tänka på när det gäller val av träslag och parkettstavarnas storlek. Vissa träslag är hårdare än andra och passar särskilt bra i rum där golvet utsätts för lite mer slitage som exempelvis hallen och köket. Ask, lönn och ek räknas alla som hårda träslag. Det fina med parkett är att det kan läggas i olika mönster där man även kan anpassa stavarna till storleken på rummet. I ett större rum får parkettstavarna gärna vara lite längre, medan det i ett litet rum blir snyggast med kortare och mindre stavar. 

Ett parkettgolv måste också behandlas och få en skyddande yta av exempelvis lack, vax eller olja. Lack och vax är det som skyddar golvet bäst mot väta, repor och slitage. Oljade golv får lätt fläckar om man spiller på dem, därför passar detta bäst i ett vardagsrum eller sovrum.

Fler nyheter