Geni eller ej, alla kan lösa en Rubiks kub

Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Under 1970-talet ville Ernõ Rubik (en ungersk arkitekt och professor) göra det lättare för sina studenter att förstå tredimensionella problem, vilket resulterade i att han uppfann Rubiks kub. Frågan är om han redan då kunde ana vilket genomslag kuben skulle få över hela världen och att den skulle säljas i över 400 miljoner exemplar. 

Om du missat vad en Rubiks kub är

En kub med 54 rutor i de sex färgerna röd, vit, gul, orange, grön och blå som kan vridas åt olika håll, det är ett sätt att beskriva en Rubiks kub. Målet är att få alla sidor på kuben enfärgade genom att vrida på delarna.

Memorera användbara algoritmer 

Det kan göras genom att helt enkelt försöka tills man lyckas, men det finns även algoritmer (serier av steg vilka efter genomförandet löser ett problem) som gör det betydligt lättare att lösa kuben. Genom att memorera ett visst mönster går det att lösa kuben oavsett hur bitarna ligger i förhållande till varandra från början.

Bra att veta för att lyckas med lösningen

Det som kan vara värt att veta är att en löst kub alltid ser ut så att blått är mittemot grönt, rött mittemot orange och vitt är mittemot gult. Detta är på grund av de fasta mittbitarna som inte går att flytta och som därmed bestämmer vilken färg den aktuella sidan på kuben ska ha. Ett klassiskt sätt att börja en lösning är att välja en sida och utifrån mittenbitens färg få fram ett kryss.

Köp en kub och testa själv

Gör ett Rubiks kub köp hos MasterCubeStore och få den snabbt levererad direkt hem i brevlådan. Där går det att hitta många varianter på klassiska kuben samt även tillbehör och andra IQ-utmaningar. Hos MasterCubeStore finns dessutom en lösning gällande Rubiks kub för den som vill ha hjälp på vägen.

Cecilia Olsson