Få ut mer av körningen med en ny förgasare

28 juli 2020 william eriksson
Få ut mer av körningen med en ny förgasare

Man tror att man har ganska bra koll trots allt. När man talar om bilar, mopeder och motorer vill man ändå tänka att man är rätt bra påläst. Att man vet vad saker och ting är för någonting. Som till exempel avgassystem, cylinder eller förgasare. Men handen på hjärtat, har du verkligen koll på vad en förgasare är för någonting? Om nej, fortsätt läs. Har du däremot stenkoll kan du skippa till några rader ned om du har bråttom och bara vill åt slutpoängen. Kort sagt: förgasaren är den delen på mopeden, i det här fallet, som blandar bränsle och luft.  

Förgasarens funktion 

Blandar bränsle och luft? Vad är egentligen funktionen med det? Fiffigt nog är förgasare till moped helt nödvändig eftersom blandningen av bränslet och luften gör att den antänds och bildar ett tryck som i sin tur leder till att mopeden kan drivas framåt. Även om förgasaren är en helt central del i mopedens “organsystem” använder man intressant nog inte förgasare alls i större fordon. Inte ens i bilar. Enbart till mindre motorer, som till exempel gräsklippare, motorsågar och naturligtvis mopeder. Men det hade du naturligtvis redan koll på, eftersom det är du som är mopedexperten på det här stället.  

 

En moped som mår bättre 

Du har självklart även koll på när det är läge att behöva byta förgasare. Men för säkerhets skull kommer här en kort repetition. Om du upplever att mopeden känns trög och att dess “energi” inte är lika hög som tidigare, då kan det vara läge att byta förgasare. Resultatet blir att din moped accelererar bättre och kommer upp i varv. Det gör att din moped mår bättre och att du helt enkelt får ut mer av din körning. För när allt kommer omkring är det väl just det du vill göra att köra? 

Fler nyheter