Det stora ansvaret i skogsförvaltning

10 september 2020 patrick pettersson
Det stora ansvaret i skogsförvaltning

För många är skogen människans bästa vän. Det är en fridfull plats att söka sig till när man vill komma bort från storstadens stress och buller. I skogen finns det ingen måsten. Här kan du ta djupa andetag och inte höra någonting annat än vinden som drar förbi genom grenarna och låter bladen dansa mot varandra. I skogen finns äventyren. Här kan du upptäcka det som finns bortom dig själv och dina referensramar.  

Ta dig tid att utforska vad som finns gömt i trädens djungel. Du kanske hittar spår efter vildsvin, rådjur eller till och med älg. Är du tyst och visar respekt för naturen har du dessutom goda chanser att till och med få syn på något av skogens majestätiska varelser. Och om du inte får se en älg behöver du åtminstone inte leta länge innan du kan få se tordyvlar, maskar och gråsuggor.  

 

 

Visa respekt för skogen

Det är viktigt att hand om skogen och följa regler. Till exempel får du såklart inte skräpa ned. Ta med dig det du tog med, elda bara där du får och rör inte fridlysta arter. Enligt allemansrätten får man lov att tälta i större delen av alla skogar, men ofta bara under en natt. Visa respekt för skogen så kommer fler att kunna ta del av dess skönhet.  

Det är med andra ord oerhört viktigt med skogsförvaltning. Äger man dessutom en bit av en skog är det bara att gratulera. En del kanske skulle argumentera för att skogen är för alla, men ingen kan faktiskt ta ifrån dig ditt ägarskap. Det innebär att du kan göra vad du vill med träden. Till exempel fälla dem för att göra dig ved till vintern. Då håller du dig varm. Det går såklart också att sälja träd som material. Du kan läsa mer om skogsförvaltning här: http://www.skogspraktikern.se/122224871

Fler nyheter