Det lönar sig att leta noggrant efter en redovisningsbyrå i Skåne

03 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Det lönar sig att leta noggrant efter en redovisningsbyrå i Skåne

En av de saker som oroade mig när jag låg i startgroparna för mitt företag, var hur jag skulle kunna hålla redo på allt vad bokföring hette. Jag vet inte vad min ”skräck” för skatteverket, eller skattemyndigheten som det på den tiden hette, kom ifrån, men jag vet att min mamma satt länge länge med sin egen, min pappas, min farmors och min mormors deklaration när det var den tiden på året. Jag hade en föreställning om att om den privata deklaration var så krånglig, så måste det ju vara tusen gånger värre att sköta bokföring och redovisning när man hade företag.

Men det visar sig att det egentligen inte är så farligt – åtminstone inte om du har en bra revisor. Att deklarera skatt som företagare i Sverige är faktiskt ganska likt att göra sin privata deklaration. Skattesatserna är desamma och du kan dra av samma saker. Den enda skillnaden är att du i stället för en blankett 1040 använder du en blankett som kallas ”inkomstskatt för näringsidkare” (eller ”inkomstskatt för företagare”).

redovisningsbyrå

Steg 1

Det första du måste göra när du startar ditt företag är att bestämma vilken juridisk struktur det ska ha. I Sverige finns det tre huvudtyper av företagsstrukturer: enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Vilken typ av företag du har påverkar hur du deklarerar, så det är viktigt att du väljer rätt från början.

En enskild firma är den enklaste juridiska strukturen för ett företag. Du är den enda ägaren och du ansvarar för alla skulder och åtaganden. Detta innebär att du inte du behöver registrera ditt företag hos Bolagsverket och du behöver inte ha någon företagsstämpel. Detta kanske är lämpligast så länge du håller ditt företag på en mer ”hobby-nivå”.

Oavsett vilken form du väljer, är nyckeln i det hela ”en bra revisor”. Själv pratade jag med folket på Andrea K Redovisning, som är en redovisningsbyrå i Skåne, redan innan jag startade och de gav mig de råd jag behövde för att få allting rätt från början.

Fler nyheter