100 år av tandvärk och akuttandvård

25 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

100 år av tandvärk och akuttandvård

Tandvärk är en av de vanligaste plågsamma besvär som människor kan drabbas av. Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska göra för att bli av med den. För 100 år sedan använde tandläkarna olika redskap och metoder för att botanisera tandvärken, som vi inte skulle drömma om att använda idag och vi kan med 100% säkerhet säga att akuttandvården har utvecklats enormt under den tid som har gått. I dag har vi mycket bättre medicinsk utrustning och behandlingsalternativ som gör att vi kan behandla tandvärk och andra tandproblem mer effektivt. För att få en bra bild av vilka behandlingar som kan erbjudas om du bor i närheten av Odenplan, kan du besöka tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar

Tidigare använde tandläkare fysiska verktyg som borrar och tänger för att avlägsna skadade eller förfallna tänder. Och det var inte de små fina maskiner som används i dagsläget. Ett vanligt tilltag var att faktiskt gå till smeden i byn när man hade tandvärk. De använde också en rad olika huskurer som innefattade användning av örtteer, oljor och till och med gnugga alkohol på det drabbade området. Även om dessa metoder kan ha fungerat till viss del, var de definitivt inte lika effektiva som dagens moderna akuttandvård.

Akuttandvård odenplan

Mycket har hänt

I dag har akuttandläkare tillgång till mycket mer avancerad utrustning och teknik som gör det möjligt för dem att snabbt diagnostisera och behandla tandproblem med större noggrannhet. Röntgenbilder används ofta för diagnostik och användningen av laser har blivit vanlig inom akut tandvård, vilket gör det möjligt för tandläkare att utföra ingrepp mycket snabbare och med mindre smärta. Nödtandläkare kan numera till och med erbjuda behandlingar samma dag, vilket är långt ifrån den tid då människor var tvungna att vänta i veckor eller månader på behandling.

Under de senaste 100 åren har akuttandvården förändrats avsevärt när det gäller teknik och metoder. Nödsituationer behandlas nu med större noggrannhet och snabbhet och tekniken har utvecklats mycket under åren.

Fler nyheter